Žádné zboží
Ceny jsou s DPH
80-7277-081-0
Nové
Titul již není na skladě.
Kuchařka zachycuje na 520 receptur a zobrazuje věrně i život v době dnes už vzdálené. Receptury jsou originální z doby, kdy paní Josefina Hořejší (nar. 7. 10. 1887) - babička Chadimová - žila. V úvodu knížky na ni vzpomínají syn Vilém Chadima, vnučka Karla Chadimová - Třísková i Jan Tříska.
Na Ořechovce bylo malé hokynářství (s výhledem na protější kopec zvaný Hanspaulka), kam mne babička Josefina vždycky posílala nakoupit: "Honzíku, kdybys, prosím, laskavě..." Nemusela mne prosit, kupovat jídlo byla vždycky moje vášeň. Nedovedl jsem ale pochopit, proč na první řádce jejího seznamu byla vždycky cibule.
"Propána, co ta babička s tou cibulí dělá?", říkával jsem ženě Karle.
Uplynula léta a na divadelním turné v Seattlu, v hotelu, kde každý pokoj měl kuchyňku, mi můj americký kolega daroval kuchařku a zasvětil mne do základů vaření. Hned příští ráno jsem šel na Pike Market a na první řádce mého seznamu byla cibule. Od těch dob, kdykoliv přijdu domů z obchodu, žena Karla říkává: "Tak a teď vidíš, co babička Josefina dělala s tou cibulí."
Bez cibule se totiž vařit nedá. A proto vám radím, jeďte a kupte si rovnou 15 kg cibule. Průměrná cibule totiž váží 150 gramů. A v této kuchařce je 100 receptů. (Doufám, že chápete, že nepočítám moučníky.)
Jan Tříska